Judoa harrastettiin jo varhain; ensimmäisen kerran 1800-luvun Japanissa. Judon “isänä ja kehittäjänä” toimi kasvatustieteilijä ja pedagogi Jigoro Kano. Judo on itsepuolustuslaji, jonka avulla pyritään henkiseen ja fyysiseen kasvuun. Erilaisten kamppailutekniikoiden ja vastustajien liikkeiden tunteminen on aina hyväksi judoa harrastaessa. Lajia harrastavan liikkeet ovat pehmeitä ja joustavia, sillä lajissa käytetään hyödyksi vastustajan suorittamia liikkeitä ja voimaa.
Judo sopii kaikille
Judo sopii lapsille, nuorille sekä aikuisväestölle aina senioreihin asti. Judossa käytettävät tekniikat koostuvat yleisesti sidonnoista, heitoista, kuristuksista ja käsilukoista. Japanista lähtöisin oleva kamppailulaji on yli vuosisadan ajan herättänyt kiinnostusta kaikkialla maailmassa. Kansainväliset judokoulut, judokeskukset ja judokilpailut ovat tehneet kaikkialla lajia tunnetuksi. Tutustu sinäkin tähän vastustajaa kunnioittavaan sekä henkistä että fyysistä kuntoa ylläpitävään lajiin.
Judo vaatii säännöllistä ja hyvin kurinalaista harjoittelua. Judotreenien jälkeen on mukava rauhoittua, käydä istumaan ja nauttia teetä sekä rentoutua vaikkapa kasinopelien parissa. Tiesitkö, että Unibet TV näyttää monia urheilu-otteluita livenä, joista voi lyödä samalla vetoa. Voittaako suosikkijoukkueesi vai altavastaaja? Ei siis muuta kuin tutustumaan.
Judon vyöasteikot
Judossa käytetään erilaisia vyöarvoja, ja kyseiset arvot ilmaisevat aina jokaisen harrastajan tason. Judotasot eritellään opettaja- ja oppilasasteisiin tasoihin. Judon harrastajamäärät ovat jatkuvasti kasvaneet kaikkialla maailmassa ja erityisesti idässä, josta judo on lähtöisin.
Judokaksi kutsutaan henkilöä, joka harjoittaa lajia säännöllisesti tai on judon erityinen asiantuntija. Jokaisen ammattilaiseksi pyrkivän tai muuten taitavan harrastajan unelmana on aina ollut “musta vyö.” Mustan vyön saatuaan voi yhä edetä mustan vyön asteisiin 1–10.
Käytännössä vyöarvot lasketaan seuraavasti: valkoinen vyö, keltainen vyö, oranssi vyö, vihreä vyö, sininen vyö, ruskea ja musta vyö asteikkoineen. Judossa voidaan tason mukaan käyttää myös punavalkoista tai punaista vyötä.
Judon näyttävät heitot
Judon näyttävimpiin heittoihin kuuluu kaariheitto, eli tomoe-nage. Kyseinen heitto on tullut monille tunnetuksi elokuvien välityksellä, sillä kuuluisissa James Bond -elokuvien tappelukohtauksissa on usein käytetty kyseistä heittoa. Kaiken kaikkiaan judo mattoliikkeineen ja hallintaotteineen on erittäin näyttävä laji. Ikääntyneille seniori-harrastajille maton pinnalla tehtävät liikkeet ovat hyvin turvallisia, joissa niveliin ja lihaksiin kohdistuva rasitus selkeästi vähenee. Judo on kesäolympialaji, ja siellä judoa tehdään maailmanlaajuisesti tunnetuksi.