Judokilpailut Suomessa ja maailmalla

Huolimatta siitä, että Judo ei ole koskaan saavuttanut Suomessa samanlaista suosiota kuin maailmalla, on siinä mahdollista kilpailla niin kotimaassa kuin ulkomaillakin. Suomessa kilpailun voi aloittaa jo melko lyhyelläkin harjoittelumäärällä, kunhan se tapahtuu niin, että molempien kilpailijoiden taustat ovat suurin piirtein samat, eli harjoittelua on takana yhtä paljon tai molemmat ovat samalla taitotasolla.

Parhaiten kilpailuihin pääsee mukaan liittymällä omaan judoseuraan, joka tapahtuu usein automaattisesti harrastuksen myötä. Jos kilpailu-ura kiinnostaa, kannattaa olla rohkeasti yhteydessä lajin valmentajiin. Vaikka junioritasolla voi kilpailla, aletaan vaikeampia tekniikoita harjoittella vasta yli 15-vuotiaana. Aiempi kilpailukokemus on kuitenkin ehdottomasti hyödyksi, sillä se tuo kokemuksen kautta syntyvää varmuutta ja vähentää esimerkiksi kisajännitystä.

Kansainväliset kilpailusäännöt

Judo on hyväksytty myös olympialajiksi ja Judo-kisoissa on erikseen miesten ja naisten sarjat, joissa molemmissa on seitsemän painoluokkaa. Judossa kisaaminen tapahtuu kahden kilpailijan välillä ja sallitut liikkeet ovat erilaisia heittoja, sidontoja, lukkoja ja kuristuksia. Suoraa lyömistä tai potkimista ei sallita.

Kilpailu tapahtuu tatamilla, joka on jaoteltu itse ottelualueeseen ja reunalla sijaitsevaan suoja-alueeseen. Kansainvälisissä kilpailuissa kisa-alue on tavallisesti 14×14 metriä. Tästä kisa-alueesta ottelualuetta on 10×10 metriä. Suomessa pyritään usein kansainvälisten kilpailujen vastaaviin mittoihin, mutta toisinaan voidaan käyttää myös pienempiä mittoja.

Judo-ottelun kesto vaihtelee hieman sarjasta riippuen. Tarvittaessa ottelu jatkuu niin kauan, että voittaja saadaan selville. Useimmiten ottelun kesto on kuitenkin 2-5 minuuttia. Ottelussa on kolme tuomaria, joista yksi on matolla ja kaksi seuraa sivusta. Mattotuomari toimii päätuomarina, mutta sivutuomarit voivat myös tarpeen vaatiessa kumota mattotuomarin päätöksen.

Kilpailijat pukeutuvat tavallisesti eri värisiin eli siniseen ja valkoiseen judopukuun, jotta tuomareiden on helpompi erottaa kilpailijat toisistaan. Muissa kuin arvokisoissa erottelu voidaan tehdä myös vöiden avulla. Lisäksi turvallisuuden takaamiseksi korut ja lävistykset on kilpailutilanteessa kielletty. Myös pitkät hiukset on pidettävä kiinni ja niistä repiminen on kiellettyä.

Ottelussa eniten pisteitä saanut kilpailija voittaa. Pisteet jaetaan hyvistä heitto- ja sidontatekniikoista. Toinen ottelija voi myös luovuttaa kesken, mikäli ei pääse vapauttamaan itseään esimerkiksi lukosta tai sidonnasta. Toisen ottelijan luovuttaessa toinen ottelija voittaa kyseisen erän.