Joitakin vanhempia arveluttaa kamppailulajin aloittaminen lasten kohdalla. Judo voi kuitenkin olla mitä parhain laji nimenomaan lapselle. Parhaassa tapauksessa judossa on hyvää yhdessä tekemisen meininkiä ja keho saa varsin luonnollista liikuntaa samaan tapaan kuin liikkuisi ulkona. Monet valmentajat ovat Suomessa kokeilleet erilaisia menetelmiä vetäessään judo-harjoituksia, ja ovat vuosien varrella ottaneet erilaisia painotuksia harjoittelun tekemiselle. Jotkut valmentajat saattavat harjoittaa enemmän tekniikkaa, kun taas toiset keskittyvät esimerkiksi tasapainon ja liikkumisen harjoittamiseen.
Lapsille tatamilla tulee olla myös hauskaa, joten valmentajien on keksittävä aina uutta. Lapset kaipaavat erilaisia virikkeitä, joten siinäkin mielessä judo on hyvä laji kasvavalle lapselle ja nuorelle. Judossa oppii myös monenlaisia taitoja, ja se opettaa myös mielenhallintaa. Lapsille ei kuitenkaan välttämättä kannata soveltaa ihan perinteisen harjoituksen kaavaa, vaan mukana tulee olla sopivasti myös leikkiä ja vapautta. Näin oppimisen ilo ja motivaatio pidetään yllä ja lapsi haluaa tulla harjoituksiin aina uudelleen. Liian vakava ja painostava ilmapiiri ei koskaan sovi lapselle. Judossa harjoitukset tehdään kuitenkin aina ikätasolle sopivasti, eikä vaikeimpia tekniikoita aleta opettelemaan vasta kun teini-iässä.
Ukemeja pääsee opettelemaan jo alkutaipaleella, sillä jo ensimmäisissä judo-harjoitteluissa saatetaan alkaa treenaamaan painimista ja kaatuilua. Myös tämä voi olla tatamilla todella hauskaa, ja koskaan tarkoituksena ei ole satuttaa ketään. Tämä opetetaan lapsille heti alusta saakka. Kukaan judoku ei saa käyttää voimaansa vääriin tarkoituksiin, ja tämä käsitys kuuluu myös syvästi lajin filosofiaan.
Myös oikeita tekniikoita opetetaan alusta saakka. Esimerkiksi pään suojassa pysyminen on tärkeä tekninen juttu, eikä kädellä esimerkiksi oteta vastaan. Perusukemeja lähdetään kuitenkin aina tekemään leikinkautta juuri lasten kohdalla. Kaveri saatetaan kyllä jo alussa saada selälleen mutta sitä ennen opetellaan tavoitteita ja rajoja. Rajat ja säännöt ovat tärkeitä lasten kanssa. Tatamilla saa iloita ja riemuita mutta turha remuaminen on kuitenkin jätettävä pois. Se ei nimittäin kuulu tähän lajiin. Kotona ja koulussa lasten tulee usein olla melko hillitysti, joten judossa saa liikkua ja innostua sekä pitää hauskaa.
Lapsia kuitenkin opetetaan myös säätelemään omaa vauhtiaan ja joskus harjoitellaan myös rauhoittumista ja hiljaa olemista. Nämä ovat tärkeitä taitoja myös elämän kannalta, kun opitaan säätelemään omia tunteitaan ja olemaan ryhmässä. Judo voi siis opettaa arvokkaita taitoja elämänhallinnan kannalta, ja ne saattavat kantaa pitkälle tulevaan.
Lapset pääsevät treenaamaan myös ihan oikeita judotreenejä, ja heille annetaan oikeita kamppailutehtäviä. Opetus tapahtuu kuitenkin aina lyhyissä pätkissä, sillä lasten keskittymiskyky ei vielä ole parhaasta päästä. Kun katseet alkavat harhailla, keskittymiskyky herpaantuu jo selvästi. Lapsille treenit pidetään kuitenkin yksinkertaisina ja helppoina, eivätkä opetustuokiot koskaan ole liian vaikeita. Alussa opetellaan vain muutamia tekniikoita ja hauskaa pidetään paljon. Myös epäonnistua saa ja niin tehdään jatkuvasti. Judo on kuin onnistumisien ja epäonnistumisen sarja. Valmentaja jakaa uusia vinkkejä ja perussäännöt yritetään pitää kirkkaasti mukana.
Lasten kanssa valmentajan rooli on tärkeä. Lasten tulee viihtyä harjoituksissa tai muuten koko hommassa ei ole mitään järkeä. Joskus vetäjän parina saattaa olla jopa luokanopettaja, joka voi antaa valmennukseen myös kasvatuksellisen otteen. Joskus ryhmään saattaa kuulua jopa monta kymmentä lasta, joten yhden valmentajan voimilla ei välttämättä voida mennä. Judo on ollut Suomessa suosittu laji lasten ja nuorten keskuudessa.
Kaikki lapset ovat tervetulleita mukaan mutta ketään ei kuitenkaan painosteta kilpailemaan. Ilmapiirin tulee olla kevyt, hauska ja kannustava samalla, kun voidaan oppia uusia taitoja ja kokea onnistumisia. Kukaan ei ole seppä syntyessään ja jokaisen on aloitettava pienestä. Lasten ja nuorten kohdalla tekemisen mielekkyys korostuu entisestään, joten mukana tulee olla myös innostava mutta jämäkkä valmentaja, joka saa ryhmän pysymään koossa ja porukan iloisen ja innostuneena. Judo on loistava laji lapsille ja mukaan voi tulla kuka vaan.