Judo on ollut jo vuosikymmenten ajan suosittu harrastus Suomessa. Myös nykyisin Suomen seuratoiminta pyörii hyvin ja judo on edelleen mieleinen laji etenkin lasten ja nuorten parissa. Varsinkin pienten lasten judokursseilla riittää osallistujia. Myös nuorten kilpailuryhmissä on edelleen motivoituneita judokoita, unohtamatta vanhoja konkareita jotka ovat olleet mukana jo vuosikymmenten ajan.
Silti alalla kaivataan jopa lisää valmentajia. Joskus valmentajan löytäminen voikin olla kaikista suurin haaste. Valmentaja on tärkeä tekijä etenkin lajin alkuvaiheessa: voidaan sanoa, että valmentaja luo tarvittavan kipinän ja innostuksen nuorelle judokalle. Lapset ja nuoret kaipaavat sitoutunutta valmentajaa, joka vie heitä eteenpäin lajin pariin. Tämä auttaa myös aloittelevia sitoutumaan ja pääsemään sisään harrastukseen oikein toden teolla. Liian vakavasti ei lajia tarvitse ottaa, ja valmentajan tehtävänä on myös luoda iloa ja intoa lajin alkutaipaleella.
Toivottavasti Suomessa nähdään tulevaisuudessa entistä enemmän uusia harrastajia. Moni on sitä mieltä, että lajiin kannattaa panostaa edelleen, ja työtä on tehtävä myös paremman lajinäkyvyyden eteen.
Mitä on judo?
Monesti luullaan, että kyseessä on taistelulaji mutta todellisuudessa puhutaan olympiakamppailulajista. Saattaa kuulostaa monimutkaiselta, mutta alkuun päästään kuitenkin melko yksinkertaisesti. Varsinkaan aloittelijan ei tarvitse kiinnittää liikaa huomiota esimerkiksi pieniin teknisiin seikkoihin, vaan enemmin kokonaisuus ratkaisee. Judossa kehittyy jatkuvasti, ja yleensä tekniikat hioutuvat ajan kanssa. Judossa otetaan huomioon myös mielen merkitys ja moni valmentaja puhuu myös juuri ilon merkityksestä ja siitä, että rakkaus lajiin säilyy. Kyseessä on taitolaji, joka voi mennä hyvinkin syvälle pieniin teknisiin asioihin, joten judoa kohtaan täytyy löytyä mielenkiintoa.
Judossa riittää siis kasvun varaa omien taitojen suhteen, ja aina on mahdollista löytää uusia vivahteita judoa harrastaessa. Laji on siis todella monipuolinen.
Judo Suomessa
Suomessa judon harrastajia on reilu kymmenentuhatta. Jos siis verrataan judon harrastajien määrään maailmalla, joita on ympäri planeetan monta kymmentä miljoonaa, puhutaan lopulta hyvin pienestä määrästä. Maailman mittakaavassa mahdollisuuksia mitaleihin kansainvälisissä kisoissa ei ehkä ole niin paljoa mutta myös onnistumisia on löytynyt.
Suomessa kehotetaan myös luottamaan lajiin ja sen parissa oleviin osaajiin, jolloin sen parista voi nousta jopa voittajia. Suomalaisia ollaan siis nähty myös suurilla areenoilla.
Täytyy kuitenkin huomata, että kuten muidenkin kamppailulajien kohdalla, Suomessa, jääkiekko ja jalkapallo ovat ne kaikista lupaavimmat lajit. Siten myös monet taidokkaat nuoret menevät juuri näiden lajien mukana.
Tässä kohtaa valmennuksen taso nousee taas oleelliseksi tekijäksi: mikäli Suomessa onnistuttaisiin tarjoamaan riittävä valmennuksen taso, riittäisi lajin pariin kenties entistä enemmän taidokkaita nuoria. Näin myös kilpailu- ja leiritoimintaakin voisi kehittää pidemmälle.
Kamppailulajit ja vedonlyönti
Suomessa urheilulajeihin on olennaisesti liittynyt myös vedonlyönti. Vedonlyöntiä on harrastettu myös kamppailulajien kohdalla, vaikka se ei ole kovin suuri osa vedonlyöntien suosituista kohteista. Judon kohdalla vedonlyönti lienee suositumpaa maailmalla. Myös Suomessa on kuitenkin yhä enemmän erilaisia vedonlyöntisivustoja, jotka tarjoavat suomalaisille vapaa-ajan viihdettä. Esimerkiksi Unibet on vedonlyöntisivusto, joka tarjoaa suomalaisille penkkiurheilijoille laadukasta viihdettä.
Lajin tulevaisuus
Kannattaa muistaa, että judon juuret ovat syvällä samuraiden taistelussa. Judokulttuuri elää siis vahvana etenkin Japanissa. Silti tulee aina muistaa, että judoa voi kehittää edelleen tähän päivään ja suomalaiseen kontekstiin sopivaksi. On jopa sanottu, että judon mystinen luonne ja itämaisuus ovat jopa hankaloittaneet judon aseman vakiinnuttamista Suomessa. Suomessa judolla on esimerkiksi ollut todella huono medianäkyvyys. Tässä lienee siis parannettava varaa tulevaisuudessa.
Liikkeellä on myös aivan vääriä käsityksiä lajista. Usein esimerkiksi luullaan, että potkut kuuluvat lajiin, vaikka tämä ei pidä ollenkaan paikkaansa. Kuvaa judosta voisi siis ehdottomasti kirkastaa suomalaisten keskuudessa ja luoda tilaa lajin kasvulle tulevaisuutta varten. Suomi on kuitenkin pieni maa ja monesti kamppailulajit jäävät pieneen asemaan muiden isojen suosittujen lajien varjoon.
Silti judolla on kannattajansa Suomessa ja moni on sitä mieltä, että seuratoiminta jatkuu edelleen vahvana.